Viski-taatelikakku

Bongasin viskillä maustetun taatelikakun ohjeen uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Muutin raaka-aineet vegaanisiksi ja tein vähän muutakin säätöä. Kakusta tuli todella hyvää! Kuorrutekin on ihanan rasvaista ja kermaista. Jos kaipaat joulukakkua aikuiseen makuun, kokeile tätä.


  • 150 g tuoreita taateleita
  • 2,5 dl mantelirouhetta
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 dl kaurakermaa
  • 0,5 dl viskiä
  • 125 g tummansinistä Keijua
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 0,5 tl vanilja-aromia
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
  • margariinia ja korppujauhoja vuokaa varten
  1. Hienonna taatelit. Sekoita kuivat aineet ja yhdistä ne taatelien joukkoon.
  2. Sekoita yhteen kaurakerma ja viski.
  3. Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokerit. Lisää vanilja-aromi ja soijajogurtti.
  4. Kääntele rasva-sokerivaahtoon kuivat aineet ja kerma-viskiseos muutamassa erässä.
  5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

KUORRUTE

  • 50 g tummansinistä Keijua
  • 4 rkl kaurakermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2,5-3 dl tomusokeria
  1. Sulata kattilassa Keiju. Lisää kaurakerma ja pidä seos kuumana, mutta älä anna sen kiehua.
  2. Sulata sokeri paistinpannulla. Kuumenna sokeria, kunnes se sulaa ja muuttuu kullanruskeaksi.
  3. Kaada sokeri margariini-kermaseokseen. Jos sokeri jähmettyy, kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa joukkoon.
  4. Vatkaa joukkoon tomusokeri. Kuorrute saa olla paksua ja valuvaa, joten lisää tomusokeria pikkuhiljaa, kunnes kuorrutteessa on oikea koostumus.
  5. Kaada kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

Säilytä valmis kakku jääkaapissa. Kakku on parhaimmillaan, jos annat sen maustua kylmässä yön yli ennen tarjoamista.

57 vastausta kirjoitukseen “Viski-taatelikakku

  1. Oooooooo tää vois olla jotain sellasta mitä oon ettiny :-P Taatelikakku on niin hyvää ja oon myöhemmällä iällä alkanut lämmetä näille alkoholivirityksille. Siis leivonnaisissa. Ja suklaassakin, nuorena ei liköörikonvehtia voinu vilkastakaan!

  2. Ylimuuli,
    Syötin tätä kakkua menestyksekkäästi myös viskiä inhoaville, enkä itsekään viskiä juo (haistelen kyllä, sillä ne ns. paremmat viskit tuoksuu tosi hyvälle). Kakkuun jäi vain se hyvä, mieto viskin ominaismaku ilman alkoholia.
    Alkoholijuomien käyttöä ruuanlaitossa pitäisi tosiaan harrastaa enemmänkin.

  3. Inhoan viskiä, mutta tämä oli nanskua :P Varsinki kuorrute on parasta, sitä vois kokeilla joskus vuokaleivostenkin päälle.

  4. Kurrnau,
    Olen samaa mieltä, tuo kuorrute oli erityisen hyvää! Sitähän voisi myös maustaa jollain ja tehdä paksumman käyttämällä enemmän tomusokeria. Ehdottomasti kehittämisen arvoinen kuorrute myös muiden leivonnaisten päälle.

  5. Tein kakun muuten ohjeen mukaan, mutta kuorrutteeseen laitoin n. 4cl viskiä ja hieman enemmän tomusokeria. Hyvää tuli. Oikein hyvä ohje, kiitos!

  6. Mehukkaan näköinen kakku! Oletko itse vegaani, kun näitä reseptejäkin kehittelet? Eräs ystäväni on myös päätynyt vegaaniseen ruokaan, ja tapanani on vinkkailla hänelle hyviä linkkejä, taidanpa hihkaista myös sinun blogistasi! :)

  7. Kiva kuulla, Miikka!

    Heta, olen juu itsekin vegaani, ollut kohta 8 vuotta. Tuolta Info-osiostahan tuokin tieto löytyy :)
    Mainosta ihmeessä Chocochiliä eteenpäin, uudet käyttäjät on aina tervetulleita!

  8. Kokeilin tätä ohjetta viikonloppuna, ja hyvää oli! Leivoin kakun jo perjantaina, mutta se syötiin vasta sunnuntaina, joten kakku oli hyvin maustunut. Ehdottomasti leivon tätä toistekkin!

    Tosin kuorrutteen tekemisessä oli pieniä ongelmia… Sokerin sulatus meni kohtuullisen hyvin, mutta kun kaadoin sulan sokerin rasva-kerma seokseen, se jähmettyi täysin(vaikka rasva oli lämmintä) ja sokeriköntän sulattelemiseen meni aika paljon aikaa.

    Voisikohan sulatetun sokerin tilalla käyttää esim. siirappia? Ruskistettu sokeri on ilmeisesti vain ulkonäkö, ei makukysymys?

  9. Anne, ruskistettu sokeri on tässä kyllä nimenomaan makukysymys, sillä eihän se juuri vaikuta kuorrutteen väriinkään. Sokerin jähmettyminen kermaseokseen on ihan normaalia, mutta sulattaminen käy ihan näppärästi kun kiehauttaa kermaseosta hetken aikaa.

    Uskoisin kyllä, että siirappiakin voisi kokeilla.

  10. Miten tällaisissa kakuissa voisi korvata pähkinät tai mantelit? Niiden määrä on kuitenkin sen verran suuri, ettei niitä voi jättää pois rakenteen kärsimättä. Ajattelin anoppilaan väsätä vegaanikakun, mutta jotakin pitäisi pähkinöiden tilalle kehittää siis.

    1. Moi! Mä korvaan auringonkukansiemenillä, paahdan niitä kevyesti pannulla ja rouhin kuten pähkinät. (: Toimii!

  11. Piia, vehnäjauhoja sitten tilalle vaan, jos pähkinät ei käy. Maku ei kyllä ihan sama ole ilman niitä, mutta eiköhän sitä ilmankin pärjää :)

  12. Ah vihdoin hyvän ja helpon kuuloinen ohje tuolle kuorrutukselle! Porkkanakakkuun meinasin sitä käyttää, kun en vaan löydä täältä Edinburghista vegaanista tuorejuustoa..! Kävin suomessa vasta ja olin pudottaa silmät päästäni, kun näin miten paljon ”vaihtoehtoisia” kermoja yms tuotteita teillä siellä on, ja ihan tavallisessa supermarketissa!!
    Mutta siis kysymykseni kuuluu, että luuletko että voin käyttää margariinina soijamargariinia, vai muuttuukohan tuo koostumus jotenkin? Samalla lailla se näyttäs sulavan ku muutkin margariinit, mutta tuosta keijun sinisestä en tiedä mitään, onko se kovinkin erilainen jotenkin..?

  13. Annika, en ole koskaan syönyt soijamargariinia, mutta jos siinä lukee, että se sopii leivontaan ja paistamiseen, niin sitten se tietysti käy tähänkin. Tummansininen Keiju on ainoa leivontaan sopiva vegaaninen margariini Suomessa. Leivontaan sopimisen oleellinen juttu on rasvapitoisuus, eli mitkään kevytlevitteet ei käy.

    Suomessa on kyllä tosi hyvät valikoimat maidottomia juttuja! Syy lienee kuitenkin laktoosi-intolerantikkojen ja maitoallergikkojen, eikä ikävä kyllä suuren vegaanipopulaation.

  14. Ajattelin tehdä tätä jouluksi. :)
    Perinteinen taatelikakkuhan kannattaa tehdä mieluiten jo paria viikkoa etukäteen, koska maku vain paranee ajan myötä, mutta entä tämä? Olisiko parempi jättää leipominen lähemmäs joulua?

  15. Suvi, tämä kyllä kuivuu liikaa, jos leipoo paria viikkoa etukäteen. Mutta vajaan viikon säilyy kyllä ongelmitta jääkaapissa! Kannattaa kuitenkin leipoa vähintään paria päivää ennen aiottua syömistä.

  16. Tää on aivan mahtava! Kokeilin tuossa juuri, ei tietenkään maltettu odottaa sen maustumista jääkaapissa, mutta oli silti tosi makoisaa. Käytin kylläkin kuivattuja taateleita, mutta hyvää oli silti. Kuorrute jäi vähä löysähköksi, joten ihan maailman kaunein siitä ei tullut. Pitäis vissiin tehdä ihan oikeesti paksua siitä kuorrutteesta. Kakun koostumus oli kyllä erittäin mainio, hieman pelotti kumotessa kuinka käy, kun ei tämän tyyppisistä leipomuksista ole juuri kokemusta, mutta kakusta tuli täydellinen.

  17. Pakko tehdä jouluksi tätä, kuulostaa niin hyvältä! En välitä kuorrutteista niin aion kyllä raa’asti jättää sen teon väliin.

    Voisko tuohon reseptiin lisätä että vanilja-aromin tilalla voi käyttää saman verran vaniljasokeria? Se on hyvä ”for dummies” -tieto kun ei vanilja-aromia aina tahdo mistään löytää. Mulla jäänyt välillä leipominen väliin kun ei yhtä raaka-ainetta löydy. Onhan vanilja-aromi vegaanista, noista aromeista kun ei tiedä mistä ne on tehty? Luulisin että on, kun sitä käytetään niin paljon vegaanisissa resepteissä?
    Itse kyllä nykyään hifistelen ja käytän vain aitoa vaniljajauhetta. Vaniljasokerissakin on vaniljaa oikeasti vaan 8-9%.

    Pähkinät ja mantelit korvaan itse usein rouhituilla auringonkukansiemenillä, pinjansiemenillä tms. niin saa vähän samaa fiilistä leipomuksiin! Ja maapähkinävoin korvikkeena tahini on ehtaa.

    Kiitos ihanasta blogista, täältä on monet onnistuneet leipomukset löydetty tällaiselle tumpelollekin :)

  18. Tein äsken ja hyvin onnistui ainakin päällisin puolin. Kuorrutteesta korvasin keijun leivontamargariinilla ja kaurakerman kuohukermalla. Rasva-kerma-seos pääsi vähän kiehahtamaan – johtuiko sitten siitä vai ainesten vaihtelusta, mutta tomusokeria sain kulumaan vain puolet reseptin määrästä ja silti kuorrute oli lastalla levitettävää eikä notkean valuvaa. Maku kuorrutteessa oli kyllä loistava, joten en valita.

    Jouluna sitten testataan maku. :)

  19. Saija, ihan kaikista mahdollisista vaihtoehdoista en aina pysty testailemaan eri versioita, mutta voisin koittaa muistaa mainita useammin jos korvaavat on tiedossa! Ja soveltaminen itse on toki ihan suotavaa aina :)

    Jouni, kuohukerman käytöstä ei ole kokemusta (enkä muutenkaan suosittele! ;) ), mutta kyllä se varmaan käyttäytyy vähän eri tavalla kuin kaurakerma – varsinkin jos sen kiehauttaa.

  20. Herkullisen näköinen tuli kakusta ainakin. Kohtasin jonkun aiemmankin kirjoittajan ongelman sulamattoman sokerin kanssa. En meinannut saada sitä sekaan keittelemälläkään ja lisäksi taisin saada ripauksen keraamiselle liedellekin – ei niin hyvä… No, eiköhän lopputulos korvaa kärsimykset :) Pitänyt muuten sanoa, että nämä blogisi ”lopulliset” uudet värit ovat oikein nätit!

    Eli kiitos reseptistä ja hyvää joulua!

  21. Kiitos ihanasta reseptistä. Olosuhteiden pakosta piti vähän muutella – käytin vehnätöntä jauhoseosta ja lisäksi tuoretaateleita ei löytynyt joten piti kiehauttaa sellainen kaupan kuivattu tiiliskivi. Viskikin korvautui rommilla. Kuitenkin tuloksena ihanan pehmeän makuinen ja täyteläinen kakku. Lapsena vihasin taatelikakkua, se oli aina kuivakkaa ja samalla mautonta mutta ylimakeaa ja silti oli pakko kokeilla josko tällä reseptillä tulisi hyvää. Maku paranee tosiaan mitä useamman päivän kakku saa seistä mutta on tuoreenakin hyvää. Tykkäsin erityisesti mantelirouheesta kakun koostumuksessa. Ja kuorrutteen maku oli ihana, sitä täytyy kokeilla muuallekin.
    Ensi kerralla pitää paistaa vähän kauemmin koska tikulla kokeilemisesta huolimatta kakku jäi sisältä hieman mössöiseksi – tosin syy saattaa olla myös vehnättömissä jauhoissa, niitä kun en ole ennen käyttänyt, ja taatelien määrässä eli voi olla että paistoaika ei muuta tilannetta.

  22. Elina, totta kyllä, usein kaipaan vaan sellaista ”for dummies”-ohjeistusta leipomisessa :)

    Tein kakkua ilman kuorrutetta ja on mielettömän hyvää!

    Korvasin mantelirouheen 1dl jauhoja ja 1dl auringonkukansiemeniä (en rouhinut). Epäilyksistäni huolimatta siemenet sopivat tosi hyvin kakun makuun eivätkä olleet liian isoja, ja 1dl jauhoja ei vielä vaatinut nesteen määrän lisäämistä.

    Tein ”terveellisen” version: käytin spelttijauhoja (ydinspelttijauhoja), sokerina kuivahkoa täysruokosokeria (vaahdottui rasvan kanssa hyvin, tätä en ollut ennen testannutkaan).

    Kakkuun sopisi älyttömän hyvin myös suklaarouhe mantelirouheen tilalle tai muuten vaan sen lisäksi, nams… Sain pari kommenttia että viski maistuu liikaa läpi, mutta omasta mielestäni ei vaikka inhoan viskiä. Kiitos ihanasta ohjeesta!

  23. Hei, ihana resepti, etsin vanhalle porkkanapiirakan ohjeelleni vegaani-vastiketta ja loysin sinun tekeman. Tein siihen taman kuorrutteen, mutta soijakermalla, ja oli todella ihanaa! Lisasin kuorrutteeseen teelusikallisen sitruunamehua. Ja vinkkina sulle etta kun laitat ohjeeseen esim. etta 2dl oljya, niin kerrotko etta mita oljya kaytit, jaan aina miettimaan etta kaytanko oliivioljya vai rapsioljya jne. Kiitos :) Terkuin Marika Englannista.

  24. Mapuke, kiitos palautteesta! Nyrkkisääntönä kuitenkin, että leivonnassa kannattaa käyttää jotain mahdollisimman mautonta öljyä, kuten rypsiöljyä. Ruoanlaitossa se ei ole niin tarkkaa, mainitsen kyllä, jos olen käyttänyt jotain erikoisöljyä :)

  25. Kiitos reseptistä! Leivon hyvin harvoin mitään makeaa mutta viskin ystävänä tätä oli aivan pakko kokeilla. Kerrassaan ihanaa tuli ja viski maistuu juuri sopivasti.

  26. Aivan mainio talvikakku, ja tosiaan vielä parempi vetäytyneenä. Ei muuten haitannut yhtään sekään, että loppukakku pääsi kuivettumaan viikon aikana, viipaleelle vaan pikkulusikalla valelemaan viskiä lisäkostukkeeksi, ja aika herkkua edelleen!

  27. K, toi viskillä kostuttaminen onkin hyvä idea! En vain tiedä, miten niin voi päästä käymään, että kakku kuivuu ennen kuin kaikki on syöty ;)

  28. Tein tätä sekä viime että tänä vuonna, viimeksi käyttäen kuivattuja taateleita jotka keitin soseeksi, tällä kertaa tuoriesta taateleista. Täytyy kyllä sanoa, että minun makuuni tuo taatelisose toimii paremmin, mutta ei tuoretaateliversiostakaan hassumpaa tullut. :)
    Yliopiston ruokalan kookos-taatelikakusta inspiroituneena vaihdoin mantelirouheen kookoshiutaleisiin ja ripottelin niitä vielä kuorrutteen päälle, antaa ihan kivaa lisämakua.

  29. Mitä kaurakermaa kannattaa käyttää (kauravispiä, vai ruoka”kermaa”, vai jotain muuta)?

  30. Tää kuulostaa tosi jännältä, mutta multa uupuu tuollainen ”kuivakakkuvuoka”. Luuletko, että tän voisi tehdä suurehkoihin muffinssivuokiin, kunhan lyhentää paistoaikaa?

  31. Voinko käyttää kuvaa blogissani kun kirjoittelen joulun herkkulahjoista? Tämä on nimittäin suosikkitaatelikakkuni. :) Ja toki linkkaan blogiisi kuvan yhteydessä!

    1. Kiitos kun kysyit lupaa :) Olen kuitenkin yrittänyt pitää yhtenäisen linjan, eli annan kuvia ilmaiseksi käyttöön valikoidusti vain hyväntekeväisyystarkoituksiin (esim. kansalaisjärjestöt). Ihanaa kuitenkin kuulla, että olet tykännyt kakusta!

      Mukavaa joulunodotusta!

      1. Kiitos vastauksesta! On tosi kiva, kun osa blogeista on liittänyt sivupalkkiin kommentit miten kuvia saa tai ei saa käyttää ja millä ehdoin, ei tarvitse erikseen kysyä. Varsinkin jenkkiblogit ovat tuossa tosi selkeitä. Usein miettii mainita jostain toisen blogin kirjoittamasta hyvästä jutusta, ja linkkauksesta kukaan tuskin pahastuu, mutta ilman kuvaa jää aika lailla tyngäksi…

  32. Testasin tänä pääsiäiskakkuna ja tuli todella hyvää!

    Tein seuraavat pikkumuutokset keveämpään / terveellisempään suuntaan:
    – fariinisokeria käytin 1 dl, mutta muun sokerin (2 dl) korvasin stevialla
    – jauhoista korvasin 1 dl kookosjauho-vaniljasoijaproteiiniseoksella, ja lisäksi noin 1 dl jauhoista oli täysjyvää

    Lisäksi viskiä lirahti reseptiin noin 1,5x määrä, kun raakaa taikinaa maistellessa huomasin että viski voisi erottua meidän perheen mieltymyksiin vahvemminkin. ;)

  33. Aion tehdä kakkua tuliaisiksi anoppilaan, mutta koska kakun täytyy olla gluteeniton ja joudun käyttämään kaurakerman tilalla soijakermaa, niin kumpaa tuolloin laitan; Alpro ruokakermaa vai soijavispiä? Soijavispi juoksettuu kuumaan kahviin laitettaessa, mutta muistelisin, että olen kuitenkin tehnyt siitä joskus kinuskikastiketta, joten mitenköhän mahtaa käyttäytyä kakussa joka paistetaan…? :/

  34. Voiskohan viskin korvata konjakilla tai brandylla? Mulla olis niitä kaapissa ja haluaisin tehdä jotain tämänkaltaista alkoholilla maustettua kuivakakkua.

  35. Tein joulupöytään ja tuli aivan mielettömän hyvää! :) Ei meinattu uskoa, että munaton ja vegaaninen!

  36. Otin ohjeen talteen. Teen myöhemmin. Ihmettelin vaan kun ohjeessa ei ole munia. Onnistuuko ilman niitä?

    1. Kyllä vain :) Chocochili on vegaaninen ruokablogi, joten kaikki ohjeet täällä on tehty ilman mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Vegaaninen leivonta on tosi helppoa, kannattaa kokeilla!

  37. Hei, ajattelin testata tätä paljon kehuttua reseptiäsi. Koska perheessämme ei käytetä alkoholi, en haluaisi vain tämän kakun vuoksi ostaa viskiä. Voisiko viskin siis korvata jollain muulla ja jos voi niin mitä suosittelisit?

    1. Vastaavaa alkoholitonta korvaavaa tuotetta ei oikein ole, mutta kyllä tämän kakun voi leipoa ilmankin. Ehkä lisäisin vähän mausteita siinä tapauksessa :)

  38. Moikka,
    Kiitos kivasta blogista! Kysymys tästä reseptistä: voiko margariinin korvata jollain kasviöljyllä, tai esim. osa kasviöljyä ja osa tahinia tms? Vai onko jokin erityinen syy miksi kannattaa käyttää margariinia? Entä voiko osan sokereista korvata banaanilla, tai lisäämällä taatelien määrää? Jauhojen korvaaminen täysjyvällä lienee ok ainakin osittain.

    Oon itse jo useana vuotena leiponut hedelmä-viskikakun, jossa on mukana myös säilykekirsikoita ja saksanpähkinöitä. Tuo resepti ei ole vegaaninen, mutta muuten erinomainen. Taidan tehdä näistä tänä vuonna oman maun mukaan jonkinlaisen vegaanisen risteytyksen. Lisään vanhasta reseptistä kirsikoiden ja saksanpähkönöiden lisäksi ainakin myös karvasmanteliaromin ja muskottipähkinän. Kannattaa testata niitä myös :)

    1. En ole kokeillut ehdottamiasi versioita, mutta kuulostaa mun korvaan ihan mahdollisilta muunnoksilta :) Kerro sitten miten onnistuu, jos testaat! Margariini on tämän ohjeen mukaan tehtynä välttämätön ainoastaan kuorrutteessa, mutta toki kuorrutteenkin voi tehdä jollain ihan muulla tapaa.

  39. Kokeilen valmistaa kakkuasi ensimmäistä kertaa. Luuletko, että on ok, jos korvaa vehnäjauhot vastaavalla määrällä gluteenittomia jauhoja, vai täytyykö määrää muuttaa?

    1. Mä en valitettavasti ole tehnyt tästä koskaan gluteenitonta versiota, joten en osaa ihan varmaksi sanoa. Mutta useimmissa tapauksissa onnistuu vaihtamalla vaaleaan jauhoseokseen.

  40. This cake is absolutely marvellous! Did as described here and just can’t stop eating! Icing is great, though melted sugar did turn into caramel immediately in milk-margariini mixture and I only had patience to melt quarter of it :)

  41. Kiitos reseptistä. Kuorrute ei onnistunut: siitä ei tullut tuollaista vaaleaa kuin kuvassa vaan tummempaa ja läpikuultavaa, oikeestaan vaan valuvaa toffeeta/kinuskia. En saanut siitä myöskään kovin paksua, olisi varmaan pitänyt olla huomattavasti enemmän tomusokeria. Kaurakermana Plantin 15%. Missähän meni pieleen?

    1. Hmmm, en nyt ihan suoralta kädeltä osaa sanoa. Mulle ei ole koskaan käynyt noin. Ainoa mikä tulee mieleen, niin otithan kattilan pois levyltä ennen tomusokerin vatkaamista joukkoon, etkä siis kuumentanut seosta enää tomusokerin lisäämisen jälkeen?

      1. Joo, liika kuumuus oli varmaan syynä. Sulatettu sokeri oli ensinnäkin tosi kuumaa kun sekoitin sen rasvakermaseokseen (se taisi hieman kiehahtaa sen vaikutuksesta) ja sitten sekoittelin tomusokeria joukkoon vanhanmallisella levyllä, jossa oli jälkilämpöä vaikka olinkin ottanut sen pois päältä. En ajatellut että jälkilämpö haittaisi. No, ensi kerralla olen tarkempi! :)

  42. Joulun luottoresepti, huomenna taas tarjolle vegaaniseen joulupöytään. 3. joulu tällä reseptillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights